Current Affairs 6 July 2019

1. World Zoonoses Day is observed On Which day ?

Answer : 6 July

Key Points : First time this day commemorated july 6, 1885 .

2. Which country has been approved Pioneering Tax on Internet Giants ?

Answer : France

Key Points : This tax approved by France Lower House of Parliament. Capital of France is Paris. President – Emmanuel Macron

3. Which state launched India’s first Design Development Centre ‘Fashionova’?

Answer : Surat , Gujarat

Key Points : To promote the city in the field of the fashion design sector. CM of Gujarat – Vijay Rupani / Governor – Om Prakash Kohli

4. Name of the longest electrified tunnel of India ?

Answer : The South Central Railway

Key Points : This tunnel is b/w Cherlopalli and Rapuru stations , 6.6 km long .

5. Who releases Kargil Tribute Song ?

Answer : Army Chief General Bipin Rawat

Key Points : This song was released as part of celebration of the 20th anniversary of Kargil Vijay Diwas.

6. Which Indian company ties up with Facebook for ‘Digital Udaan’ ?

Answer : Reliance Jio

7. The 30th edition of World University Games has started in which country ?

Answer : Napoli, Italy

8. Which state gets Rs 358 crore for road projects ?

Answer : Tripura

Key Points : Agartala is the Capital of Tripura / CM is Biplab Kumar Deb / Kaptan Singh Solanki is the Governor of Tripura.

9. Which Bank has set up a centralised hub “Centralised MSME & Retail Group”?

Answer : Punjab & Sind Bank

Key Points : MD & CEO of Punjab & Sind Bank – S.Harisankar

10. International Day of Cooperatives is observed on which date ?

Answer : 6 July

Key Points : Theme for 2019 – COOPS 4 DECENT WORK

11. Which city of Iraq has listed as a World Heritage Site by UNESCO’s World Heritage Committee ?

Answer : Iraq’s Babylon

Key Points : Baghdad is the Capital of Iraq.

12. ____________ is the rank of India in the Henley Passport Index 2019 ?

Answer : 86th