Current Affairs 5 July 2019

1. Which Payments Bank ties up with Bharti AXA Life Insurance for Saral Jeevan Bima Yojana ?

Answer : Airtel Payments Bank

Key Points : MD & CEO of Airtel Payments Banks – Anubrata Biswas

2. Vasool So-Ft web tool launched by which Bank for NPA recovery process ?

Answer : Karnataka Bank

Key Points : MD & CEO of Karnataka Bank – Mahabaleshwara

3. Which country has signed a bill that suspends participation in the Nuclear Force treaty ?

Answer : Russia

Key Points : President of Russia –  Vladimir Putin

4. Who signs pact with SECI for rooftop solar energy systems ?

Answer : Delhi Police

5. Who has received the Global Excellence Awards 2019 ?

Answer : Ajay Banga & Azim Premji

Key Points : Ajay Banga is the President & CEO of Mastercard. Azim Premji is the chairman of Wipro.

6. Who is the CEO of OLA Cabs ?

Answer : Bhavish Aggarwal

7. Who has been elected as new president of EU ?

Answer : Ursula von der Leyen

Key Points : EU stands for European Commission. She replaces Jean Claude Juncker and has become the first woman to lead the EU’s executive arm.

8. First Aadhaar Seva Kendra opened in which city ?

Answer : Delhi & Vijayawada

Key Points : Ajay Bhushan Pandey is the CEO of UIDAI.

9. Name of the airport where face-recognition facility has been launched first time in India?

Answer : Hyderabad’s Rajiv Gandhi International Airport

10. Who has been appointed as an additional director of on the BOD of J &K Bank ?

Answer : AK Misra

11. Which state’s budget goes over Rs 2 lakh crore first time ?

Answer : Gujarat

Key Points : Finance Minister of Gujarat – Nitin Patel

12. Which state govt launches toll-free CM helpline 1076 ?

Answer: Uttar Pradesh

13. Name of the Union Finance Minister of India ?

Answer : Nirmala Sitharaman

14. Name of the player who announces retirement from football ?

Answer : Arjen Robben