Current Affairs 5 August 2019

1. Who won Hungarian Grand Prix ?

Answer : Lewis Hamilton

Key Points : He is British racing driver.He defeated Max Verstrappen.

2. What amendment has done in Jallianwala Bagh National Memorial Amendment Bill 2019 by Lok Sabha.?

Answer : Remove the position of Congress president as a permanent member of a trust that takes care the Jallianwala Bagh National Memorial.

Key Points : 30 members are against it and 214 in the favour of it.

3. Name of Gujarati journalist who passed away recently ?

Answer : Kanti Bhatt

4. Name of the wrestler officially announces his retirement?

Answer : Dwayne Johnson ‘The Rock

Key Points : He is star wrestler of WWE . He is also an american actor , and producer. He was also the highest-paid actor for the year 2019 by Forbes magazine.

5. What amount of fine imposed as a penalty to seven PSBs for violating norms by RBI ?

Answer : 11 Crores

6. Who won Gold in Umakhanov Memorial International Boxing Tournament 2019 ?

Answer : Lovlina Borgohain

7. Who won 3rd successive gold in women’s 53kg in Poland Open Wrestling Tournament?

Answer : Vinesh Phogat

8. Which country was organized the Toyota Open (Badminton) 2019 ?

Answer : Indoor Stadium Huamark in Bangkok , Thailand

9. Which missile has been fired as a test by DRDO ?

Answer : Quick Reaction Surface to Air Missile (QRSAM)

10. Article 370 has been removed from which state by Home Minister in Rajya Sabha ?

Answer : Jammu- Kashmir (Reorganisation Bill, 2019)

11. Which Bank launched Instant Demat account opening service ?

Answer : Federal Bank