Current Affairs 3rd July 2019

1. Indian National Congress founded in which year?

Answer : 28 December, 1885

Key Points : Founders of Indian National Congress – Dadabhai Naoroji, Dinshaw Edulji Wacha, Allan Octavian Hume

2. Book ‘Whispers of Time’ is authored by _____________ ?

Answer : Dr. Krishna Saksena

3. RBI has imposed penalties on ______________ for violating KYC norms?

Answer : 4 Public Sector Banks – UCO Bank, Punjab National Bank, Allahabad Bank & Corporation Bank

Key Points : 25th Governor of RBI is Shaktikant Das and It’s headquarters in Mumbai. RBI founded in 1 April 1935, Kolkata.

4. Name of the Governor of Uttar Pradesh ?

Answer: Ram Naik

5. Name of the Indian Scientist who has been selected as co-investigator of NASA’s PUNCH mission?

Answer: Dipankar Banerjee

6. Name of the new MD & CEO of Indian Overseas Bank who has been appointed recently?

Answer: Karnam Sekar

Key Points : He replaces R Subramaniakumar.

7. Who becomes the first civil servant & IPS officer to achieve the ‘Seven Summits’ challenge ?

Answer : Aparna Kumar

Key Points : She scales Mount Denali which is the highest peak in North America.

8. Garuda VI exercise is joint exercise b/w which countries ?

Answer : India & France

Key Points : BS Dhanoa is the present Chief of the Air Staff of IAF.

9. Who has been elected as chairman of MFIN ?

Answer : Manoj Kumar Nambiar

Key Points : MFIN stands for Microfinance Institutions Network . Harsh Shrivastava is the Chief Executive Officer of MFIN.

10. Who has been appointed as the CMD of BSNL ?

Answer: P.K.Purwar