Current Affairs 3 August 2019

1. In which state set up Pashmina Testing Centre by Bureau of Indian Standards ?

Answer : Leh in Jammu and Kashmir

Key Points : Pachima Testing Centre established to check quality of pashmina collected.Pashmina is a fine type of Kashmiri wool.The word Pashmina in Kashmiri means ‘Soft Gold’.

2. World Breastfeeding Week is being celebrated from __________ ?

Answer : 1st August to 7th August

Key Points : Theme – Empower Parents, Enable Breastfeeding

3. What is the name of two TB vaccines has been launched on large-scale trail in India?

Answer : IMMUVAC and VPM1002

Key Points : Vaccines are launched by Indian Council of Medical Research (ICMR).

4. Name of the player of Argentina who suspended from international matches ?

Answer : Lionel MessiĀ 

5. Who won Miss England 2019 ?

Answer : Bhasha Mukharjee (Indian Origin Doctor)

6. Who has been awarded with the highest award of Republic of Guinea ?

Asnwer : President Ram Nath Kovind

Key Points : Alpha Conde is the President of Guinea / Conakry is the capital of Guinea.

7. Which Bank fined a penalty of Rs 50 Lakh by RBI ?

Answer : Punjab National Bank

Key Points : Sunil Mehta is the MD & CEO of Punjab National Bank.

8. Which international bank allow to offer regular services in country by Reserve Bank of India?

Answer : Bank of China

9. Which is the first bank of India that connected to China’s National Advance Payment System (CNAPS)?

Answer : State Bank of India Shanghai Branch

Key Points : Rajnish Kumar is the Chairperson of SBI. SBI founded in 1 July 1955.

10. in which state has been launched ‘Vhali Dikri Yojna’ ?

Answer : Gujarat

Key Points : CM of Gujarat – Vijay Rupani & Governor of Gujarat – Acharya Dev. This scheme is for welfare of girl child.

11. Name of the India’s first state that adopted Digital fingerprint & iris scanning system ?

Answer : Maharashtra

Key Points : Devendra Fadnavis is the CM of Maharashtra. Governor – CH Vidyasagar Rao.