Current Affairs 1st August 2019

The Gk4You publish for you on daily basis Current Affairs and Category wise. The main categories of GK & Current Affairs are India, International, States, Awards & honors, Defense, Education, Festivals, Obituary, Science, Politics, Persons, Important Days, Banking & Business, Environment, Sports, Technology, Books & Authors, Inventions and World Organizations Etc.

1st August 2019 – Current Affairs

1. Which city known as world best student city according to new ranking?

Answer : London

Key Points : Bengaluru is the best student city of India and it’s world rank is 81th.

2. Who has appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Paraguay?

Answer : Shri Dinesh Bhatia

Key Points : Paraguay is a landlocked country between Argentina, Brazil and Bolivia.

3. Which state launched ‘Mobile Tihar’ scheme ?

Answer : Chhattisgarh

Key Points : ‘Mobile Tihar’ is a smartphone distribution scheme.

4. Vishwa Hindi Sammellan will be held at ________?

Answer : Mauritius’s Port louis

Key Points : 11th World Hindi Sammellan.

5. What rank of India in the United Nations E-Government Development Index 2018 ?

Answer : 96th

Key Points : Denmark having 1st rank in EGDI 2018.

6. Who honored with Entrepreneur of the Year Award 2019?

Answer : Ruhan Rajput

Key Points : Ruhan Rajput is co-founder and MD of Einfolge Technologies Pvt Ltd.

7. Who becomes first IAF pilot to complete wingsuit skydive jump?

Answer : Tarun Chaudhri

8. India signs deal to acquire ___________ from Russia ?

Answer : R-27 Missiles

9. Which company is the India’s most Valuable company ?

Answer : Reliance Industries Limted

Key Points : Tata Consultancy Services has beaten by Reliance Industries Limited.

10. What is the new Repo Rate decided By RBI ?

Answer : 6.5%

11. Which country won the World junior Squash ?

Answer : Egypt

Key Points : WSF – World Junior Squash championship was held in Chennai.

12. Two year joint initiative launched by which two countries for Clean Air? 

Answer : India & United Kingdom